Gemi Proje Lashing taşımacılık sisteminden bahsetmeden önce lashing kavramını açıklamakta fayda vardır. Lashing, bir koruma ve transfer çalışmasıdır. Özellikle de uzun iki mesafe arasında taşınan ürünlerin ve malzemelerin düşme, aşınma, kırılma, yanma, ıslanma ve genel anlamda hasar görmesinin önüne geçmek amacıyla sistemli bir şekilde sabitlenmesini ifade etmektedir. Temelde ürünün sağlıklı bir biçimde varacağı noktaya ulaştırılması için çaba harcanmaktadır. Taşınacak ürünlerin olumsuz hava şartlarından, sarsıntıdan ve devrilmelerden minimum seviyede etkilenmesi amaçlanmaktadır. Deniz ve okyanus, gemileri sarsmaktadır. Bu nedenle de konteynerların sabitlenmesi gerekmektedir. Öte yandan ürünlerin korunması, hızlı ve güvenli bir şekilde teslim edilmesi önemli olmaktadır.
Lashing hizmeti çok çeşitli bir lojistik hizmetidir. Karayolu, denizyolu, demiryolu ve havayolu kullanılarak lashing hizmetleri verilebilmektedir. Gemi Proje Lashing ise denizyolu lashing hizmetinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan ve son derece önemli ticari geçiş noktasında yer alan Türkiye’de gemi proje lashing hizmeti de önem teşkil etmektedir. Nitekim, Akdeniz, Ege Denizi, Karadeniz ve bir iç deniz olan Marmara Denizi’nin ülkemizi çevrelemiş olması bu alandaki lojistik faaliyetlerinde de lashing ihtiyacını ortaya çıkarmıştır.
Akdeniz ile Kuzey Afrika ve Ortadoğu’ya transfer edilecek ürünlerin lashing hizmeti mesafenin uzun olması sebebiyle zorunlu hale gelmektedir. Burada temel amaç ürünün istenilen noktaya teslim edilmesi değildir. Temel amaç ve hedef teslim edilecek ürünlerin en hızlı sürede zarar görmeden teslim edilmesidir. Bu nedenle de lashing hizmeti kaçınılmaz ve zorunlu bir hizmeti oluşturmaktadır. Diğer yandan Karadeniz ile Rusya, Ukrayna, Romanya, Gürcistan ve Bulgaristan’a istenilen ürünler gönderilebilir. Türkiye, lashing hizmetinin uygulanabilmesi için karayolu, havayolu ve önemli denizyollarına sahiptir.
Gemi Proje Lashing, ticari gemilerdeki konteyner ve yüklerin çeşitli aparatlar kullanılarak sabitlenmesidir. Konteynerların istiflenmesi ve istiflenen konteynerların korunaklı bir şekilde sabitlenmesi gemi proje lashing hizmetinin en önemli çalışmasını oluşturmaktadır. Deniz yoluyla yapılacak olan ithalat ve ihracatta gemilerdeki yüklerin aşırı sıcak ve soğuklara karşı korunaklı hale getirilmesi gemi proje lashing için başlıca görevlerdendir.